Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2008 20:44 - Бялата Лястовица
Автор: maev Категория: Други   
Прочетен: 23613 Коментари: 18 Гласове:
1

Последна промяна: 25.04.2009 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Аз я видях, с очите си я видях! 
Наистина е нещо вълнуващо!  Дано я видиш и ти!

  Обичам да ходя на море в северната част. В Добруджа. 
image   Ето тук например е един малък рай – една вилна зона в която можеш да си наемеш стая, или цяла вила. Ние сме във вилата на наш приятел - добруджанец със широка душа. 
image

  image Типичните гледки за района на Балчик.   Но ако си направиш труда да се изкачиш най-горе, ще бъдеш възнаграден с невероятно красива панорама, която не може да се предаде с някакви си фотоси.
image
image
 
Още на втория ден при нас се настани една котка с малките си и стана част от уюта на това място.
image   image На път към плажа всяка сутрин ни изпраща котаракът Бижу от съседната вила – един истински мислител.
   image Има много красиви неща – цветя, зеленина, красиви вили...

   image А ето го и морето.  Албена – за мен това винаги ще бъде добруджански курорт, а не просто един от курортите по северното ни Черноморие.   Не знам, какво ми дава възможност да си почивам тук. Може би си почивам от самата мисъл че съм в родния си край. Мога просто да се кача в колата и да видя чеира на село.
image
Старата чешма...
image
image Дъбовата гора, в която на времето се страхувах, че може да се изгубя, сега ми се струва много рехава и малка.   Една сутрин ме събуди едно много приятно чирикане – на жиците пред вилата бяха накацали лястовици.
image От дете не бях виждал такова нещо и отидох да ги погледам отблизо. И да ги изпонаснимам. 
  Поздравих жената от съседната вила, на долния ред, която също беше излязла да им се порадва. Питам я от кога е „това чудо” – не можа да ми каже: „То има ластовици по вилите, виждаме ги всеки ден, ама чак толкова не е имало!”
image   А птичките си стоят и си оправят перцата, като се оставяха да ги щракам с фотоапарата. Приготвяат се за път. Толкова са мънички, повечето имат жълто около устата, но им предстои да прелетят хиляди километри! Отиват в чужбина, после пак се връщат по родните места... И така...

image
Не че вярвам в Бялата лястовица, но се хващам, че съм започвал да я търся. Защото много внимателно се вглеждах в движенията на птичетата – как неумело стоят на жиците, които понякога започват да се клатят, как протягат крилца...
  image  Ето я и нея... Да, това е бяла лястовица! (шестата на горния ред от ляво на дясно :)) Като че ли е малко е самотна в своята различност.
  Разтреперях се, признавам си. Казвам си – не не може да бъде, сънувам... Извиках съседката, която се беше прибрала: „Госпожо, госпожо! Бяла Лястовица!” Внимавах всепак да не ги подплаша. Тя излезе, държеше ръка на гърди развълнувано и се взираше в теловете. 

image    image По едно време лястовиците литнаха подплашени от нещо. Настана някаква суматоха... Но пак накацаха. Отново затърсих бялата... 
  Ето я! Невероятна!
image
image
    Пожелахме си щастие и късмет с моята съседка по вила. „И дано да не се разчуе, че да не утрепят птичето!” Не знам, как го изрекох това, но май преди месец бяха съборили гнездото на една бяла лястовица.   Способни сме! Иска ми се да не сме чак толкова способни, но какво да направя, като сме наистина способни! Можем да убием не само символа на надеждата, но и самата надежда...   Аз не вярвам, но някой може да вярва, че Бялата лястовица носи късмет, щастие, че лекува...  Виждал съм хора, които също не вярваха в нищо и в никого – нито в Бог нито в Дядо Коледа... само в себе си... И как нещата могат да се обърнат така, че да тръгнат не само по болници, но и по астролози и екстрасенси... Да усещат безпомощност и да се надяват на чудо...   Смятал съм, че е много глупаво да се надяваш, появата на едно такова мъничко, бяло същество да реши някакъв твой проблем... Но колкото и да отричаме, може би се е случвало на всеки от нас – тайничко да се надяваме. Всъщност няма значение това, че лястовицата е толкова малка и слаба... 
   Важното е да повярваме. Истински! 
  Толкова е трудно да повярваш и е толкова лесно да се обезвериш!...  И да се отпуснеш, да се оставиш на течението... Или да бъдеш варварин...


    Сега си мисля за хората, с които се видях през тези десет дни, с които разговарях, на чието присъствие се радвах... 
  Може би те имат нужда от Бялата лястовица, най-малкото от кураж, надежда... 
   image Децата на тези добруджанци са далеч в чужбина. „Сякаш не е било истина!”, казва бате Бойчо и разказва, колко многолюдно е било селото някога, а сега хората се броят на пръсти. "Ама това, ей това нещо тука е виновно!" - посочва телевизора - символа на прогреса!?
  image  Братовчет ми Хиньо. Тази усмивка скрива един див самотник. Той е от младите в селото – работи, каквото му подхвърлят и като че ли няма сили да промени нищо. Но знае ли човек?!

   image С нас  са наши приятели - емигранти по неволя – от т.н. „голяма екскурзия”. Имат завидна кариера в Турция и много добър материален статус. Не може да не усетиш, колко много обичат България, как България им липсва и ги тегли, привлича ги, но ... „тук не се чувствам комфортно, като татарин”, казва ми Джеф. (като че ли аз, като българин се чувствам комфортно...) 

image Представител на застрашен от изчезване вид, прави гимнастика!

„Когато тук намалеят кафявите мечки се вдига шум до небето, а от това че в последните години броят на татарите в България е намалял петкратно на никого не му пука! Като че ли не съществуваме и сякаш никога не ни е имало!”  - Мда... един леген със студена вода, когато започнем да развяваме нашата т.н. етническа търпимост и прословутия ни "етнически модел" ...




  image  А ти се учиш да говориш... 

  ...И не преставаш да рисуваш твоите смешни човечета...
image
ПП-1. Лястовицата е символ на пролетта. Един от многото символи. Използва се и като символ на емигранстството - "Родна стряха".  Бялата лястовица става символ на надеждата може би чрез разказа на Й.Йовков "По жицата". Нещо като светлина в тунела. Има други символи, които се базират на различието - Бялата Врана и Черната Овца.  
Бялата Лястовица като символ е по-близка до белия гълъб от Стария завет.
 В България се срещат три различни вида лястовици - селска, градска и скална.

ПП-2. Татаринът е символ на злото, коварството, на разрушителната сила, варварството...  Движат се на вълни, орди и пълчища по Средновековието и унищожават цивилизации, като скакалци. Такива са ми първосигналните асоциации от училище. Думата татарин  и татари се ползва като обидна от македонците спрямо българите. Не съм наясно какво влагат. Думата татарка, се ползва като обидна от рускините спрямо други рускини - означава "Ти си тъпа и грозна!"
(думата българин, също се е ползвала, а и сега се ползва, като обида)
У нас татари съществуват от началото на миналото хилядолетие. Днешните са потомци на преселници от Крим - тати и ногаи. http://www.tatars-bg.org/


Тагове:   бяла лястовица,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Късметлия си!
16.08.2008 20:52
Наистина е бяла лястовица?! Завиждам ти за преживяването.
цитирай
2. feq - Щастливец си...
16.08.2008 20:54
Добра поличба е, за здраве и късмет.

Поздравления за снимките!
цитирай
3. miralyub - Поздравления!
16.08.2008 20:57
Добре, че си я снимал, че да я видим и ние...защото това веднъж на безброй се случва...
цитирай
4. maev - Ами... имам още 50-60 снимки с лястовиците
16.08.2008 21:23
Щото доста им се радвах и ги снимах още преди да видя бялата.

Пробвах да направя филмче, но след половин минута, лампичката за батерията започна да мига, пък и лястовицата не правеше нищо интересно.

Здраве и късмет на всички!
цитирай
5. avangardi - Маев,
16.08.2008 21:26
дори и да не видим бялата лястовица, добрите хора като теб са нашите бели птици на щастието и късмета.
Поздравявам те за увлекателния разказ и великолепните снимки. Запечатал си щастливи мигове от непреходната красота на природата и добрите хора.
Колко много топлина и светлина струи от постинга ти. Приятна вечер и още веднъж благодаря, че ни направи съпричастни с това рядко явление в природата, символ на надеждата и любовта - бялата лястовица.
цитирай
6. skribezium - maev,
16.08.2008 21:30
Щастливецо,maev ! Как си могъл да не вярваш, че има бяла лястовица на щастието и здравето. Та твоите корени са добружански, песента на колелетата и бялата лястовица съществуват не само в теб подсъзнателно, но и в тези хора, които са емигранти и разбира се във всички нас.
Никога не съм срещал бялата лястовица, но Йовков така я описва, че ми се струва да съм я виждал тъдява. Все по жицата, по жицата....
Благодаря за най-хубавия постинг, който срещнах тази вечер в блога!
цитирай
7. possible - Зареждат с хубави емоции. . . Бла...
16.08.2008 22:31
Зареждат с хубави емоции...Благодаря за което...:)
цитирай
8. maev - авангарди - наистина е много вълнуващо...
17.08.2008 01:02
да видиш такова нещо. За нас българите лястовицата е наистина нещо свещено и неприкосновено - заедно с щъркела.
Изящна птица, съвършен летец.

Приятелите ни пък са видели стадо делфини от н.Калиакра. Бяха много развълнувани. А като се замислиш, през 60-те години на миналия век все още е имало и тюлени по тези места.
цитирай
9. maev - Скрибециум - а като се замислиш...
17.08.2008 01:06
...Йовков изобщо не описва бялата лястовица. Освен ако нямаш предвид думите на Моканина - "бяла една такава, бяла"

Той просто я зарежда...с магия - бяла магия!
цитирай
10. merrian7 - м
17.08.2008 08:38
Един хубав разказ. А снимките са великолепни. Дано и аз като видя бялата лястовица да ми потръгне. Наистина ми трябва чудо, за да се получи. Благодаря, че сподели тези твои преживявания. В допълнение ще кажа, че в тази година явно има много бели лястовици. Преди месеци се говореше за бяла лястовица в Стражица. И наистина е бяла...:).
цитирай
11. maev - Има и други методи да ти потръгне, Мери...
17.08.2008 10:29
- например - с подливане на вода преди тръгване

-като тръгваш с десния крак(в армията се тръгва с левия)

-чрез пост и молитва

-една приятелка, ме накара да й пусна бележка с желание при гроба на о.Серафим в Руската църква - да се откаже от цигарите - каза че за известно време ги спряла. Обаче то желанието не бива да се споделя, пък тя...

-подобни бележки се поставят в стената до гроба на св.И.Рилски... много ми е интересно когато ходя там - има хиляди бележки... Какви ли желание има там?!

-може и да си закачиш парцалче на дърво в Демир Баба теке - до Исперих се намира. Много е красиво мястото, струва си да си направиш труда да се покефиш... пък и парцалче ще закачиш - там има не хиляди, а милиони закачени парцалчета...

-в повечето случаи обаче хората не могат да осъзнаят какви късметлии са. Да вземем например Мърфи... или хайде да не отиваме толкова далеч - Марко Тотев. Късметът му е невероятен! Той е звезда, превърнал се е в символ на лошия късмет.
Всеки го знае... Защо - щото е имал невероятния шанс да е супер карък.

мога да ти изброя още начини - но зависи какво не ти върви - бизнесът, лябовта или отношенията ти с дъщеря ти.

Работи се по въпроса как да ти потръгне в тотото, или някакъв друг хазарт. Но тъмните сили постоянно пречат на прогреса.
цитирай
12. merrian7 - м
17.08.2008 13:18
Ще се уповавам на моите сили и възможности без да искам някое суеверие да ми помогне. Все пак мерси за възможните начини. Дали за тотото птичката каца по два пъти на едно рамо все се питам?! Вече съм печелила преди години. Страхотно чувство те обзема.
цитирай
13. ridiculous - Ей, че хубаво!
20.08.2008 22:28
;-)
цитирай
14. esen - Този постинг ни е подарък!
22.08.2008 10:08
Благодаря ти, Маев! Толкова е хубаво, че сподели това невероятно изживяване с нас!
Нека бялата лястовица носи късмет на всички, които имат добри помисли и мечти! Поздрави!:)
цитирай
15. anothercat - Жалко,
26.09.2008 18:24
че и аз досега не съм вярвала, че наистина има бяла лястовица.
Благодаря ти, че ми я показа!
:-)
цитирай
16. анонимен - i az vqrvam v bqlata lqstovica. eto q ...
10.06.2009 15:58
i az vqrvam v bqlata lqstovica.eto q ti si vidql dano i az da vidq
цитирай
17. анонимен - vqrvam v bqlata lqstovica
09.07.2009 20:09
i az dnes vidqh bqla lqstovichka ne pozvolqvaite tozi rqdko sreshtan vid da izchezne
цитирай
18. анонимен - ti si kasmitliq no i az
09.07.2009 20:16
i az dnez q vidqh dano mi nosi kusmet i 6tastie.tova 6te e za pruv i posleden put v jivota mi za6toto znam 4e se vijda mnogo rqdka
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maev
Категория: Други
Прочетен: 1255890
Постинги: 136
Коментари: 1341
Гласове: 3572
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031