Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2009 09:45 - Да се премахне робството или да се надхитри?
Автор: maev Категория: Други   
Прочетен: 5987 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 25.04.2009 22:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Радвам се когато виждам, че някой е осъзнал робската същност на експлоатацията... още повече, когато го е направил навреме. Провокиран съм от поста на гокс :  http://gox.blog.bg/viewpost.php?id=277403

Описано e от К.Маркс - знам че много го оплюват, но не са успели да го опровергаят. Човекът си е бил гениален. Според него свободният труд е висша ценност, а експлоатацията е унижение на човешкото достойнство. То същото може да се каже и за секса!

Какво предлага Маркс - да се премахне капитализмът и експлоатацията. Със сила. С революция.

Съвременният марксист Робърт Киосаки - също говори за робството, за въртележката на плъховете в която ни вкарва системата на капитализма.... Той, Киосаки е много популярен със своите бестселъри, но се опитва да ни примири с положението, да ни накара да се ограмотим финансово и да надхитрим "матрицата":  

Ето какво предлага Киосаки: "Не можем да променим съществуващото положение. Но можем да го манипулираме." Киосаки дава себе си като пример за успял, а баща си (професора) като неуспял. Той Киосаки, е свободен, човек който играе "играта на парите" със страст. А баща му цял живот е робувал, потънал в дългове, макар и известен преподавател в университет.

Книгите на Киосаки могат да бъдат наистина много полезни, не само защото авторът иска да ни научи как да станем богати, но и ..... защото по един съвременен начин ни разказват онова, което навремето е казвал Маркс.

Например в последната си книга Киосаки предвижда сегашната глобална криза, не че е кой знае каква прозорливост - за Маркс кризите на капитализма са нещо закономерно и неизбежно.

Та... въпросът ми към младото поколение е:  

Дали сте склонни да премахнете робството, или просто да надхитрите системата? 

Дали искате да сте свободни, или да сте робовладелци?

ПП. Бих искал да изразя подкрепата си към протестиращите - не само студенти. Но и към тези, които настояват поне мъничко в "социалната ни държава", както е писана по конституция да има нещо социално... да има справедливост...Бих искал студентите да имат по-значими искания, а не "Студентски град на студентите" или друга подобна дреболия. В обозримо бъдеще не смятам че ще има Студентски град, като кампус, място за творчество на студенти и учени от различни специалности. А "Студентски град" ще остане само, като име на един квартал - толкова студентски колкото квартал "Факултета". Ако нещата не се променят. Коренно.

 



Тагове:   експлоатация,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rgeorgiev - Няма как да се премахне робството, ...
15.01.2009 11:29
Няма как да се премахне робството, може само да се замени с друго. Аз вярвам, че демокрацията е най-малко лошата форма на робство. Това, че има несправедливости е ясно, но на мен ми е също така ясно, че който е потърпевш от тези несправедливости сам си е виновен. Може да звучи малко грубо, ама си е вярно. Как така има хора, които си живеят добре, без да пречат на никой и без на тях никой да не им пречи? Това е умението, изискващо се за да има шанс човек да е щастлив. И винаги и навсякъде е било така, няма защо да си мислим че точно в този период точно в България нещо не ни е наред. И както и да го мисля, такова ще е положението винаги, който и да се е опитвал да го промени просто е завъртал малко картината. Но тя си е същата, нищо че се гледа от друга гледна точка. А какво ще има на тази картина зависи от самия човек, нали беше казано, че красотата е в очите на гледащия.
цитирай
2. watchtowerman - Силата на концлагера е
15.01.2009 12:06
в това, че хората вътре не виждат НИКАКВА надежда, че могат да го напуснат. От тази психологическа и духовна безпътица хората се ПРИМИРЯВАТ с ористта си на ЖЕРТВИ.
При Сталин и Хитлер концлагерите бяха реално съществуващи географски обекти, в които можеш и да не попаднеш, това даваше стимул за съпротива и за усилия да бягаш на Запад. Сегашната глобализация на финансите и съпътствуващите ги кризи обрича световното общество да живее в глобален финансов концлагер, от който бедните НЯМАТ друга алтернатива освен да са ЖЕРТВАТА. Тази ОСЪЗНАТА ОБРЕЧЕНОСТ унищожава всичко у човека, което предполага борба, съпротива, надежда. Но последните са следствие на знание, че няма друго знание, което да е може да ПРОМЕНИ ситуацията. Според мен такова АЛТЕРНАТИВНО Знание съществува и затова съм го засегнал в една трилогия, от която ще дам два линка

http://watchtowerman.blog.bg/viewpost.php?id=133203

http://watchtowerman.blog.bg/viewpost.php?id=135843

Знанието, че съществува Знание, което може да ПРОМЕНИ ситуацията е начало на Надеждата, другото после ще си дойде по реда си...
цитирай
3. maev - #2 watchtowerman - прочетох написаното в единия
15.01.2009 13:00
линк.

В който застъпваш идеята за ТЕОКРАЦИЯ.
Мерси!

Историкът Херодот описва трите познати в античността начина за управление на държава:
демокрация, монархия и олигархия. Доста стегнато ги дефинира. И описва предимствата и недостатъците на всеки тип управление. Той не заклеймява, нито пък дава предимство на някой вид.

Защото всичко зависи от хората, които градят едно общество. А държавата е инструмент на обществото.

Хубавото на съвременните демокрации, обслужващи капитализма е това, че те се резвиват. Не спират да се развиват! Защото това е изискване на капитара - той трябва да се движи и да носи печалби.

А общества, които не се развиват, като тоталитарния тип социализъм вече са в историята. Има изкопаеми, като Корея и Куба... Но Китай е пример за комунистически режим, който се реформира, и просперира икономически. А в крайна сметка, икономическият просперитет е основата на всичко останало.
цитирай
4. zaw12929 - Имам хъс и енергия, не е дошло вре...
02.02.2009 09:29
Имам хъс и енергия, не е дошло времето да се освободим от днешното робство. Има и форма, да се надхитри - като живееш в радост, без да вредиш никому. Има начини
Мъдростта... Умният ще постъпи по начин, да излезе от всяяяка робска ситуяция, която мъдрият няма да допусне- без разлика в коя цивилизация живее...
цитирай
5. gox - Уау
04.03.2009 02:05
Първо да кажа, че много се радвам, че съм заинтригувал някого с глупавите ми постове...

Второ.. много спорна тема наистина. Мисля, че съм чел разни неща на този човек, когото споменаваш, но не мога да дам мнение.

Едно е ясно... робството не може да се надхитри, колкото и да се опитваш. Именно от голямото надхитряване са се получили така нещата. Факт е обаче, че и хората никога няма да спрат и да се експлоатират, колкото и хубаво да звучи.

Като цяло обаче всичко е възможно стига да има стимул и може би някой ден някой ще измисли механизъм, който да работи в тази посока.

Само с едно не съм съгласен, че демокрациите се развиват. Демокрацията не е условие за икономическо развитие, а понякога дори точно обратното. Капитала има и посока на движение и рядко се случва да е от голяма демократична страна към малка, а по-скоро обратното :) Разбира се винаги има изключения... но като цяло тачената "либерализация" на пазарите има за цел да ги отвори за някой друг. В последно време в българските магазини дори почнаха китайски чесън да продават... и във всеки случай българската икономика не печели кой знае колко от това.

И за студентите... да съгласен съм.. то и аз се числя към тази група младежи, но все пак не мисля, че точно тези искат това, което трбява :)
цитирай
6. анонимен - kohls coupons
20.07.2011 20:26
oVyEnyroppeyt <a href=http://kohlscoupons2011674.tumblr.com/post/7758657827/why-you-should-make-use-of-kohls-coupons-pertaining-to>kohls promo codes</a> eeHeWrvtr
цитирай
7. анонимен - online old navy coupon codes
09.08.2011 12:36
ayMdasntgqijnj <a href=http://gadaf.fi/oldnavycoupons>old navy coupons</a> MdwChruynteb
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maev
Категория: Други
Прочетен: 1257609
Постинги: 136
Коментари: 1341
Гласове: 3572
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930