Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2007 23:59 - Никога да не стигаме до там...
Автор: maev Категория: Други   
Прочетен: 3248 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 30.04.2009 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сигурно никога няма да разбера, какво е да си българин в Либия. На гурбет.
Там точно, отношението към нас, БГ, не е като към хора.И не заради медиците, които са взети за заложници. Много преди това, още по времето, когато Живков яде кебап в шатрата на Кадафи.

Двама мои колеги си опитаха късмета там, но издържаха по една година. Единият говореше с недомлъвки, като че го беше страх, а другия каза, че просто са се опитвали да го унижават - както унижават новобранец в казармата... Карали го да чисти кенефите! Него, специалиста... Смятали, че щом е в Либия, значи е нещо, като затворник.

Но най-много ме изненада Жоро, който постъпи на работа при нас, след като беше работил в Либия. Заплатата не го интересуваше! Радваше се, че е в България. Не обичаше да говори за Либия, обаче.

Чудех се защо... Беше мек човек, душа човек, никого никога не би обидил. Веднъж, нещо се "изказах", по повод конфликта "Израел-Палестинци" в подкрепа на арабите .

Жоро ме приближи и тихо ми каза. "Знаеш ли, до къде съм стигнал аз?! " Чудех се какво иска да ми каже... "Стигнал съм до там, че ако видя малко арабче, което умира, няма да му помогна! Толкова ги мразя!" 

Беше ми на устата да му кажа,  че не го вявам, но не го казах. Той ме гледаше спокойно и явно не чувстваше никаква вина, че е стигнал до там...

Накрая се реших да попитам защо? Разказа ми че те са просто хора с други ценности, и спрямо нас се държат като с животни. Че поведението им е изключително користно. Хитрост, безочие... Най- фрапиращото, което разказа беше за арабин, който се е държал приятелски с него и семейството му. Канел ги на гости, разменяли си подаръци... 
В края на краищата разкрил истинските си намерения - поискал 13-годишната дъщеря на Жоро, за втора или трета съпруга. "Той искаше да си дам детето!" Българинът отказал... И започнали проблемите.

Било в края на договора му и се прибрали в БГ. С омразата. С това "до там съм стигнал!..."

Дано да не стигнем до там! А може би, на някого точно това му се иска!



 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marianami - Има и свестни хора в Либия,
12.07.2007 01:00
учили на Запад или в Европа и с модерно мислене, но за съжаление те са редки изключения. Аз съм прекарала 3 години там, докато родителите ми работеха, и истината е, че е немислимо да се разхождаш спокойно по улиците, а направо си е опасно.
цитирай
2. nik666 - Мдаа
12.07.2007 08:54
Ето докъде я докара външната политика на "западния свят". Само допреди 15 години отношенията между араби и европейци изобщо не са били такива каквито четем днес. Родителите ми са работили в Либия (преди точно 15 години), бяха много доволни, дори мислеха да се изселим там. За щастие, не го направиха, те са си привързани към България. А сега? Всички се гледат с подозрение, отнасят се един към друг не по начин по който предполага "напредналото" общество и цивилизация. Да благодарим за пореден път на Буш, и шайката му, за това което успя да постигне в международен план.
цитирай
3. viovioi - ))
12.07.2007 09:58
Омразата е чувство, отношение.Мисля че по добре е да ги презрем.Презрението е интилигентна форма на омраза.Да докажем по вискока класа това исках да кажа.Защото сте прави, но вашите коментари ми звучат инфантилно и фръцнато.Да можем да демонстрираме превъзходтво като чистоплътна бяла раса, с висок интелект и дух.Така е по красиво и по гордо.Аз така правя.Когато искам някой да унижа започвам да му демонстрирам ненавист и пренебрежение.Такова амплоа е силно и стилно.Мерси)))))
цитирай
4. анонимен - viovioi
12.07.2007 11:41
Е, разбира се по-лесно е да презреш някого отколкото да се опиташ да го разбереш. Пък и по-стилно :)))
Хубав пост!
цитирай
5. viovioi - абе вие изкретенясахте тази вечер..
12.07.2007 17:43
Да ви се невиди и прикритията и прикляканията.Егати какви самнамбули са се навъдили в тоя блог.Аз ли съм ви крива,че сте без колорит и темперамент?
цитирай
6. анонимен - viovioi
12.07.2007 22:53
Хм, мислиш се за голямата работа, а ? Седиш си в този блог с някакво измислено подобие на именце и смяташ това за стил и колорит :))) Хи-хи-хи, типично за повечето българи дето си чешат езиците по кръчмите, но когато трябва да направят нещо никви ги нема. И ти ако не си един сумнамбул то не знам кой е ?!?
Хайде, заври си дългия нос в друг пост, че само оризиляваш хубавите мисли на човека !
Аз ще се отнеса към теб с любимото ти презрение и повече няма да ме намериш тук!
цитирай
7. анонимен - prostotiyata ne e samo v Libiya
15.07.2007 19:47
Kolkoto po-prosti-po-hitri.TAKIVA SA NE SAMO ARABITE.Donyakade gi e fazatizirala vyarata.No kakvo ste kazete ako prosti.bolni alkoholisi i ludi izbivat kompleksi kogato hulyat vsi4ko bulgarsko-tova ne go razbiram!?bez da imat i malkata predstava za nas.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maev
Категория: Други
Прочетен: 1255893
Постинги: 136
Коментари: 1341
Гласове: 3572
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031